Meld ongewenst gedrag

Is er bij jou op de vereniging iets vervelends gebeurd, of iets wat niet hoort? Dan kan je hier altijd met iemand over praten. Niet alleen voor jezelf, maar ook om te voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt. Je kan bijvoorbeeld terecht bij het bestuur van jouw club of de vertrouwenscontactpersoon. Maar, je kan ook terecht bij het meldpunt van Sportvisserij Nederland, of het Centrum Veilige Sport Nederland. Bij onderstaande meldpunten kun je melding doen van integriteitsschendingen, zoals: 
 
  • grensoverschrijdend gedrag, zoals machtsmisbruik, intimidatie, agressie en geweld, discriminatie en pesten; 
  • seksuele intimidatie; 
  • matchfixing en ongewenst gokgedrag; 
  • dopingovertredingen.

Meldpunt Sportvisserij Nederland

Voor sportvissers, vrijwilligers of bestuurders, die met ongewenst gedrag of integriteitsschendingen van anderen in de sportvisserij te maken hebben of hebben gehad, heeft Sportvisserij Nederland sinds een paar jaar enkele vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Bij hen kun je telefonisch een melding doen, dat betekent dat je je zorgen en vermoedens deelt, zodat we het samen op kunnen pakken. Je kunt hiervoor bellen met Astrid of Patricia. Je kunt ons iedere dag bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur via 030-3030900

Het Centrum Veilige Sport Nederland

Je kunt ook melding doen bij het Centrum Veilige Sport via het telefoonnummer 0900-2025590 (op werkdagen bereikbaar van 8:30 - 17:00 uur) of ga naar www.centrumveiligesport.nl. Naast dat je Centrum Veilige Sport kunt bellen is er ook de mogelijkheid anoniem contact op te nemen. Je bent dan via het SpeakUp systeem volledig afgeschermd in je identiteit chatten met het Centrum Veilige Sport Nederland. 

Zit jij in het bestuur van jouw vereniging? Neem dan sowieso contact op bij een mogelijke integriteitsschending. Zo draag je bij aan een veilige, eerlijke en schone sportvisserij voor iedereen.

Sportvisserij Nederland is aangesloten bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Als het oplossen onderling of binnen de vereniging niet lukt, of als er gedragsregels of tuchtrechtregels zijn overtreden, dan kan men het incident - afhankelijk van de klacht - aanbrengen bij de Sportvisserij Nederland of het ISR. Neem daarvoor eerst contact op met de vertrouwenscontactpersonen van Sportvisserij Nederland of het Centrum Veilige Sport Nederland voor advies.

Buiten de sport

Melden buiten de sport kan bij de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast kun je verschillende hulpverleners vertrouwelijk benaderen voor een luisterend oor of andere steun. Voorbeelden zijn het Centrum Seksueel Geweld, de huisarts, de GGD, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis en Fier. Vanuit NOC*NSF zijn er met deze partijen afspraken gemaakt en is er jaarlijks overleg. Als je slachtoffer bent van ongewenst gedrag kan dit veel emoties en vragen oproepen.

Waar meld ik ongewenst gedrag: Één overzicht om te delen

Heb je een vraag, wil je iets overleggen of wil je een melding maken? Om gemakkelijk te zien wie jij kan benaderen, hebben we een overzicht gemaakt op 1 A4-tje. Klik hier om te bekijken waar jij terecht kan. Of download het als bestuurder, plaats eventueel je logo onderaan in het document en deel het als vereniging, dan weten jouw leden waar zij terecht kunnen.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.